fredag 14 maj 2010

Mössor och storleksfunderingarLånade igår mammas symaskin och sydde dessa mössor. Tycker det går lika bra att sy mössor på en vanlig maskin som en overlock....fast inte lika fort förstås.
Det här fina jerseytyget kommer från Stoff och Stil. Tycker det är så sött på nåt sätt, men ändå inte pluttinuttit (kan man skriva så? :))
Så till mina funderingar som jag hoppas nån vänlig själ kan hjälpa mig med.
Vilka storlekar har jag sytt i?? Den mellersta passar Lilleman som är 10 månader, så då tänker jag 6 mån-1 år. Den mindre är ganska tajt, så kanske 2 mån- 6 mån?? Den största tänkte jag 1 -2 år, men är väldigt osäker. Det är ju jättesvårt när man inte har nån att prova på och mäta efter.
Måtten är på den minsta 17,5 cm från kant till kant. Den mellersta är 19,5 cm från kant till kant och den största är 21,5 cm från kant till kant.
Så vad tror ni, ni som är mösserfarna?

7 kommentarer:

 1. Jag tycker också att det är svårt med möss-storlekar. Provar mig fram, men det blir nog lite olika varje gång. Min dotter på 10 månader har jag sytt mössor som är 19 cm till, så där tänker vi nog rätt lika. Jag tycker dock att det beror lite på tyget också hur tight man måste sy dem - hur stretchigt det är, så att mössan inte tappar formen. 17,5 tycker jag låter mycket för en mössa till en så liten bebis, men jag är absolut inte säker. Hoppas någon kan komma med några bättre tips. Får nog hålla lite koll på kommentarerna på det här inlägget, för då kanske jag också får lära mig lite mer om mössor :-)

  SvaraRadera
 2. Den mellersta låter som en 74/80 tycker jag. De andra är jag inte riktigt säker på. Urläckert tyg. Jag har det också i någon meter men vet ännu inte vad jag ska sy av det.

  SvaraRadera
 3. Kollade på mina mössmönster och jag kör de här måtten och klipper lite olika sömsmån beroende på om jag vet hur stort huvudet i fråga är :)

  stl 6 mån-1 år: 20 cm
  stl 1-2 år: 22 cm
  stl 2-? år: 24 cm

  Min 1,5-åring använder jag stl 1-2 på, han har huvudmått ca 49 cm. Jag som har 54 i huvudmått brukar kunna använda den största mössan om jag lägger till lite extra sömsmån.

  Sen är vi alla olika hur tajt man vill att mössan ska sitta ;) Och så beror det ju helt på vilket tyg... Mina är utprovade i jersy från JNY.

  Hoppas det var till någon hjälp - lycka till!!

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket snälla Makrill! Dina mått har hjälpt mig i mina funderingar =)

  SvaraRadera
 5. Vilken bra fråga! Och vilket bra svar! =) Det här blogginlägget med fråga och svar sparar jag som favorit!

  SvaraRadera
 6. Jättefina mössor, jag gillar verkligen tyget! Lite retro, fast inte för mycket! Sött fast inte för puttenuttigt. Det där med storlekar på mössor tycker jag är hopplöst. Trots att jag utgår från samma mönster blir de aldrig lika stora, haha! Så jag ska nog inte försöka hjälpa dig med det...

  SvaraRadera
 7. Har gjort precis samma sak,sytt lite mössor och är osäker på storleken.
  Men nu har jag svar på det :-)
  Finfina mössor föresten.

  SvaraRadera